Pagina instellingen

Tekstgrootte

  • Home
  • Nut Geldrop
    • Ruimte voor Kwaliteit
    • Ruimte voor ieders Talent
    • Ruimte voor Samenwerken
    • Raad van toezicht
    • Bestuur
    • Jaarverslagen
    • Samenwerkingsverband Helmond Peelland
    • Nieuws
  • Scholen
  • Kinderopvang
    • Potje Knor
    • Kinderopvang
  • GMR
  • Vacatures
  • Ouders
    • Plusklas
    • LAT-klas
    • Tevredenheidsonderzoeken
    • Meldcode
  • Contact

Nut Geldrop

1.   Wie zijn wij en wat verbindt ons?

Nutsscholen staan middenin de samenleving en maken daar actief deel van uit. Nutsscholen zijn een afspiegeling van de samenleving en zij verzorgen onderwijs dat de verscheidenheid aan opvattingen en waarden in onze samenleving vertegenwoordigt. 

Een samenleving waarin iedereen de ruimte krijgt om mee te mogen en kunnen doen, vraagt een hoge kwaliteit van het onderwijs. Educatie maakt mensen weerbaar in hun maatschappelijk functioneren en bevordert de deelname aan de steeds veranderende maatschappij. Educatie gaat naar het hart van de samenleving en onze democratie. 

Onze missie luidt: Talenten komen tot Nut

Onze maatschappij heeft behoefte aan mensen met verschillende talenten. Mensen die hun talent niet voor zichzelf houden, maar willen inzetten voor anderen. Wij noemen het “samen leven”. Op de Nutsscholen worden de eerste stappen gezet om samen te bouwen aan de wereld om ons heen. 

Stichting Het Nut behoort tot het algemeen neutraal bijzonder onderwijs. Neutraal omdat het onderwijs op algemene grondslag plaats vindt; ieder kind, ongeacht geloof of achtergrond, is welkom op een van de scholen.Bijzonder omdat de scholen zijn gesticht door ouders.

2.   Waar komen we vandaan?

Tijdensschooljaar 2018-2019 is een duidelijke stap gezet om vooruit te kijken naar de toekomst. Bij dit vooruitkijken zijn op hoofdlijnen de volgende dimensies te onderscheiden, die speerpunt waren tijdens schooljaar 2018-2019:

●      Transparantie op financiën en beheer, breed binnen de organisatie
●      Herstel van het geloof in eigen kracht en deze wegzetten in een sterk toekomstscenario
●      Samen opstellen van een nieuw meerjarig strategisch beleidsplan
●      Het ontwerpen van een eigen kwaliteitsdashboard voor bijsturing verantwoording

Bovenstaande elementen omvatten de ingrediënten voor een stevige basis in de nieuwe planperiode. De voorzichtige contouren hiervan zijn nu zichtbaar in de organisatie. Het is belangrijk deze mooie ontwikkelingen met elkaar te gaan borgen voor een stevige organisatie in de toekomst.

Aanpassingen gedaan in de volgende tekst:In 2019 is het Meerjaren Strategisch Beleidsplan geschreven door de interimbestuurder en dit is nog concreter uitgewerkt in het koersplan 20-23.

Tijdens het directieberaad zijn toekomstige ontwikkelingen besproken. Met de inspecteur zijn diverse gesprekken geweest waarbij er een duidelijke opdracht is neergelegd om met onze stakeholders de dialoog vaker op te zoeken. Met de partners in het onderwijs zoals de gemeente, zorginstellingen en andere besturen is de verbinding intensiever geworden om de mogelijkheden tot samenwerking op te zoeken.

We hebben onze speerpunten uitgewerkt en omschreven welke ontwikkelingen hiervoor belangrijk zijn voor verschillende betrokkenen van ons onderwijs. Dat leverde mooie en bijzondere gesprekken op!

In het koersplan staan veel onderwerpen gedetailleerd opgenomen. Onze organisatie wil graag doorgroeien en dan is het belangrijk piketpaaltjes te zetten en met elkaar steeds te onderzoeken of we op de juiste weg zijn. Het document gaat daardoor leven.

3.   Waar gaan wij voor?

De wijze waarop dit koersplan is opgebouwd, moet helpen deze borging visueel en meetbaar te maken voor alle stakeholders. Er worden duidelijke en meetbare doelen in de ambities opgenomen met tijdlijnen. Hierdoor is het voor onze stakeholders duidelijk hoe wij onze doelen behalen en kunnen partijen vanuit hun rol goed zicht houden op de voortgang. 

De schoolspecifieke zelfbeelden staan verwoord in de schoolplannen van iedere school en passen binnen het zelfbeeld op stichtingsniveau.

Het volgende vinden wij daarbij erg belangrijk:

  1. Onze 3 scholen zijn verschillend en dat vinden wij van groot belang. Leren van elkaar kun je alleen wanneer je niet allemaal hetzelfde bent en daar word je samen krachtiger van. De populatie van de scholen bijvoorbeeld is moeilijk met elkaar te vergelijken maar zorgt ervoor dat het onderwijs op de scholen daar goed op afgestemd moet worden.Dat betekent dat scholen hun eigen keuzes moeten kunnen maken in de schoolontwikkeling op de 3 speerpunten binnen de bandbreedte die we met elkaar hebben afgesproken. Dit zullen we terug gaan zien in de jaarplannen waarin ook het format is afgestemd op deze speerpunten. Ook hier is weer sprake van ruimte in ontwikkeling. De manier waarop verschilt en is situationeel bepaald. Dit heeft onder andere te maken met teamcultuur. Het is de onderwijsinhoud die inspireert en verbindt.
  2. Onze schoolcultuur is professioneel, gericht op ontwikkeling van kinderen met professionele beroepskrachten in een professionele organisatie. Het geven en ontvangen van feedback is hierbij van grote waarde en we streven ernaar dit goed in onze organisatie te verankeren.
  3. De juiste schoolgegevens moeten beschikbaar zijn zodat deze als basis kunnen dienen van onze kwaliteitszorg voor een cyclische verbetering van ons onderwijs. ICT is hierbij een middel dat we steeds op de juiste en zorgvuldige manier in willen zetten.Informatie-en communicatiemiddelen moeten bewust worden gehanteerd, om zowel intern als extern de gewenste doelen te bereiken.Parallel aan het begrip kwaliteitszorg zoals de inspectie dat hanteert, geldt dat onze kwaliteitszorg van een hoog niveau dient te zijn, met een bijpassende, congruente kwaliteitscultuur. Daarbij past een voortdurende, transparante verantwoording en dialoog. Deze kwaliteitscultuur komt voort vanuit het juiste mandaat.
  4. De schoolorganisatie moet op een goede en effectieve manier worden ingericht. Er moet goede leiding zijn, die ruimte laat voor formele en informele momenten. Daarbij moet door het laag leggen van verantwoordelijkheden, gezorgd worden voor een goed draagvlak.Door op een structurele manier evaluaties en beoordelingen in te bouwen kunnen we met beroepskrachten en stakeholders steeds de kwaliteit van ons onderwijs beoordelen en verbeteren.Inventaris, huisvesting en overige financiële aangelegenheden moeten hierbij adequaat worden ingezet om de kwaliteit van ons onderwijs optimaal te houden. 

Het feit dat de kwaliteit van de organisatie onafhankelijk moet zijn van een persoon (bijvoorbeeld de bestuurder), is één van de belangrijke elementen die wij geleerd hebben uit het verleden. Onze visie op ruimte voor samenwerken, kwaliteit en ieders talent sluit aan bij het lager leggen van verantwoordelijkheden in onze organisatie waardoor er een groot draagvlak ontstaat.

 

Contact

Saruman 1
5663 SK Geldrop

Postbus 24
5660 AA Geldrop

040 - 7803395
bestuurskantoor@geldrophetnut.nl
Bestuurder: Per 1 januari 2023 maken we onderdeel uit van de Stichting Internationaal en Lokaal Funderend Onderw

Manja Voogd

Over ons

 

  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools