Ruimte voor Samenwerken
Waarom
Educatie begint bij de geboorte en duurt het hele leven. Bij educatie heb je de ander nodig. In een tijd van complexiteit en onzekerheid, is samenhang belangrijker dan ooit.
Wij hebben allen de individuele en gezamenlijke verantwoordelijkheid om sociale cohesie inhoud te geven. Ouders, leerkrachten en leerlingen hebben de taak met elkaar dit proces, het ontwikkelen van talenten, vorm te geven. Dit kan alleen in een respectvolle, veilige leeromgeving en ieder binnen de eigen verantwoordelijkheid.
We vinden het belangrijk, dat leerlingen op een goede wijze met elkaar omgaan en dat ze respect hebben voor de mening en visie van anderen.
Hoe
We willen onze leerlingen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed omgaan met de mensen en de wereld om hen heen, dichtbij en verder weg.Goede contacten met ouders vinden wij van groot belang, omdat school en ouders dezelfde doelen nastreven. Ouders zien we daarom als gelijkwaardige gesprekspartners. Voor de leraren zijn de bevindingen van ouders essentieel om het kind goed te kunnen begeleiden. En voor ouders is het van belang dat zij goed geïnformeerd worden over de ontwikkeling van hun kind.De huisvesting en inrichting van ICT willen we afstemmen op de verschillende vormen van samenwerken op alle niveaus. Voor de toekomst is het belangrijk dat onze leerlingen en leerkrachten 21-eeuwse vaardigheden aanleren om de samenwerking met anderen nog krachtiger te maken.
De Nutsscholen Geldrop is een kleine stichting waardoor wij snel kunnen bewegen in het dynamische onderwijsveld. Dat is een groot voordeel.
Maar een kleine organisatie kan ook kwetsbaarder zijn dus daarom wordt het steeds belangrijker om samen te werken met diverse partijen binnen en buiten de organisatie om te zorgen voor een toekomstbestendige stichting met meer slagkracht. Ook is het belangrijk om verbindingen aan te gaan om te zorgen dat we minder last krijgen van het lerarentekort.We zijn een financieel gezonde stichting en dat willen we zo houden door efficiënt met onze middelen om te blijven gaan.
We werken samen met partners in het onderwijs. De samenwerking met ouders is verankerd in ons onderwijs en krijgt een structurele plaats in de plannen. In alle gevallen betrekken we ouders bij de overgang van hun kind naar een andere school zoals het voortgezet onderwijs. Met betrekking tot leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte werken we intensief samen met het samenwerkingsverband en met zorgpartners.Ook werken we constructief samen met de gemeente. Afspraken in het kader van de lokale educatieve agenda (LEA) en met betrekking tot de vroegschoolse educatie voeren we samen met gemeente en partners zorgvuldig uit.
Voor deze verbinding met externe partijen is een grote rol voor de bestuurder weggelegd. Zij zal veel initiatieven nemen om eventuele samenwerkingen met de diverse partners te onderzoeken en uit te werken wanneer er mogelijkheden worden gezien.
Wat
De aandacht voor levensbeschouwelijke vorming is verweven in ons onderwijs. We besteden structureel en expliciet aandacht aan geestelijke stromingen. We zien een sterke relatie tussen levensbeschouwelijke vorming, sociaal-emotionele ontwikkeling (o.a. omgaan met de ander en de omgeving-ontwikkeling sociale vaardigheden) en actief burgerschap en sociale cohesie. In ons onderwijs speelt burgerschap steeds een grote rol voor de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van de leerlingen.
Samenwerken in de school, tussen leerlingen en teamleden, is een belangrijk ontwikkelpunt. Ook dit speelt een duidelijke rol in de jaarplannen op schoolniveau en per school wordt een duidelijke lijn uitgezet hoe samenwerkend leren op de verschillende scholen eruit ziet.
Onze ambities voor 2023:
● Op schoolniveau is samenwerken een structureel onderwerp in de jaarplannen. Ook is dit
zichtbaar en meetbaar gemaakt in het schoolbeleid.
● VVE beleid is met partners vastgesteld en ingevoerd. In diverse evaluaties wordt dit
meegenomen.
● Op stichtingsniveau is de samenwerking met diverse partners beschreven. Doel, inhoud en
resultaten zijn hierin vastgelegd. Partners kunnen zijn gemeente, onderwijspartners,
stakeholders, inspectie, enz.
Wij blijven een financieel gezonde organisatie door een goede planning en controlcyclus aan te houden. De richtlijnen opgenomen in het Toetsingskader Verantwoording Financiële Posities van de inspectie en de PO-raad houden we hierbij aan.